Skip to main content

Cultuur Kartel

Een vernieuwend geluid

In het culturele, Alkmaarse landschap is er een groot gat op te vullen.

Het Alkmaarse, culturele landschap en de evenementenbranche worden nu vooral gevormd door gevestigde organisaties die allemaal moeite hebben met het betrekken van de doelgroep jongvolwassenen (18 jaar t/m 35 jaar). Stichting Cultuur Kartel heeft als doel juist die doelgroep meer te betrekken bij de (nacht)cultuur in Alkmaar.

Ontgroening is een aanhoudend probleem in de gemeente Alkmaar. Hiermee groeit de vraag naar evenementen die een aantrekkelijk vestigingsklimaat vormen voor jongvolwassenen. Deze vraag beantwoordt stichting Cultuur Kartel . Want ondanks de groeiende vraag naar jongvolwassenen in Alkmaar, slagen de culturele instanties er niet voldoende in deze groep te bereiken. Nu horen we je denken:

‘Waarom is het zo belangrijk om de jongvolwassenen in de stad te behouden en naar de stad te trekken?’

Jongvolwassenen zorgen voor innovatie en innovatie zorgt voor een groeiende economie. Een stad die bij de tijd blijft. Nu staat Alkmaar nog te vaak in de schaduw van grotere steden. Maar waarom zou Alkmaar in de schaduw staan van onze hoofdstad wanneer deze steden ook naast elkaar kunnen bestaan?

We bieden jongvolwassenen een podium om te innoveren, we zorgen dat we hen zien, we mengen verschillende subgroepen met elkaar, we delen hun passies en geven ze een gezicht. Door subgroepen met elkaar te mengen ontstaan er nieuwe verbindingen, innovatie en gaat Alkmaar meer openstaan voor verandering en nieuwe (sub)culturen; zaken die een stad bruisend maken.

Onze missie

‘Stichting Cultuur Kartel is geen tegengeluid, maar een vernieuwend geluid in het culturele, Alkmaarse landschap. Stichting Cultuur Kartel daagt jongvolwassenen uit kunstuitingen te ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze het konden waarderen, of überhaupt dat het bestond. Wij geven creatieve, jonge ondernemers de ruimte om zich te laten zien, te innoveren en samen te werken. Met als gevolg dat de stad Alkmaar innovatiever/jonger wordt én blijft. Wij nemen de behoefte van jonge Alkmaarders om op een laagdrempelige manier kennis te maken met cultuur serieus.

Voor wie wij dat doen? Voor Alkmaar en alle jongvolwassenen die in Alkmaar op dit moment nog niet voldoende worden bediend. Stichting Cultuur Kartel maakt plaats vrij voor de jonge Alkmaarders tussen de gevestigde culturele organisaties en evenementenbureaus.

Onze kernwaarden

Innovatief

Ondernemend

Inclusie

Cultureel

Toegankelijk

Vrij

Onze visie

‘Alkmaar krijgt een bruisend cultureel landschap waar jongvolwassenen willen blijven wonen, werken en innoveren. Over tien jaar hebben wij de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie twintigers die stichting Cultuur Kartel en hun idealen zullen voortzetten.’

Projectteam

Culture's Angels

Zilver Dirks

Dit is Zilver Dirks, 25 jaar oud, en de wereld is geen onbekend terrein voor haar. Van India tot aan Egmond-Binnen: ze heeft het allemaal gezien.

Dit is Zilver Dirks, 25 jaar oud, en de wereld is geen onbekend terrein voor haar. Van India tot aan Egmond-Binnen: ze heeft het allemaal gezien.

“Amsterdam is ook niet alles, maar we moeten hier wel wat meer ons best gaan doen,” aldus onze Zil. Toen Zilver Amsterdam verruilde voor het authentieke Noord-Holland-Noord dacht ze: “Hier kan wel wat meer pit in.” Ze verzamelde een groepje medestanders om zich heen en samen richtten ze Cultuur kartel op.

Binnen Cultuur Kartel houdt Zilver zich bezig met de financiën, maar ook met de programmering van de evenementen. Daarnaast snuift ze zelf ook graag wat cultuur, maar euh… ze moet wel nog he-le-maal naar Egmond fietsen, dus ze maakt het liever niet te laat (dat laatste gaat nog wel eens mis).

Veerle van de Laar

Dit is Veerle, 26 jaar oud, en ze roept in elke vergadering iets luidkeels: 'Maar wat is het haakje? Hoe maken we het sexy!?'

Dit is Veerle, 26 jaar oud, en ze roept in elke vergadering iets luidkeels: ‘Maar wat is het haakje? Hoe maken we het sexy!?’

Veerle is geboren en getogen in Alkmaar. Ze versiert – althans, dat vindt ze zelf – regelmatig de straten van Alkmaar door te paraderen in haar rode bontjas en glitterbroek.

‘Hysterisch? Ze wennen er maar aan. Deze stad heeft een speciaal plekje in mijn hart, maar het is tijd dat we buiten de gebaande paden treden. Het mag echt een stuk sexier. Time to be the cool kid.’

Precies daarom sloot ze zich aan bij de oprichting van Cultuur Kartel. Binnen Cultuur Kartel houdt Veerle zich bezig met branding, marketing en strategie. Daarnaast geniet ze ervan om in haar glitterbroek naar festivals of musea te gaan. Maar mensen observeren op een terras, ondersteund door een risotto-kaas-bitterbal, is in haar ogen de ultieme vorm van geluk

Shannah Telleman

Dit is Shannah, 26 jaar oud, en naast dat Shannah druk is met de mensheid opvoeden dat haar naam echt met een ‘H’ eindigt, is ze ook Culthör.

Dit is Shannah, 26 jaar oud, en naast dat Shannah druk is met de mensheid opvoeden dat haar naam echt met een ‘H’ eindigt, is ze ook Culthör. Ja, dat spreek je dus uit ‘Culthoer’.

Momenteel zie je Shannah vooral met het zweet op haar voorhoofd werken aan haar scriptie, maar liever zet ze zich in voor een diverser Alkmaar. Diverser in kleur, gender en geaardheid, maar ook in het gebruik van de muzikale hoogstandjes van Taylor Swift.

Naast dat ze ons de fijne kneepjes van de hedendaagse popcultuur bijbrengt én ze er voor zorgt dat elk CK evenement inclusief en toegankelijk is, helpt ze de productie waar nodig. Die discobal van 4 bij 4? Daar doet Shannah niet moeilijk over; die maakt ze gewoon zelf.

Ook werkt Shannah zich graag door het aanbod van menig streamingdienst heen. Glee, Gooische Vrouwen, Mama Mia; Shannah kent ze van links naar rechts en van onder naar boven. En wij dus nu ook … 😉.

Nathalie Kamp

Dit is Nathalie, 25 jaar en openlijk fan van Boef. Tijdens elke brainstorm ziet ze haar kans schoon om die obsessie te integreren in een evenement van Cultuur Kartel.

Dit is Nathalie, 25 jaar en openlijk fan van Boef. Tijdens elke brainstorm ziet ze haar kans schoon om die obsessie te integreren in een evenement van Cultuur Kartel. Tot nu toe, helaas voor Nathalie, maar fijn voor de rest van ons, tevergeefs.

Wanneer je Nathalie vraagt of Alkmaar inclusiever kan, is dat wat haar betreft een retorische vraag: ‘Alkmaar spreekt de witte, hetero mens aan, maar is echt zoveel meer dan dat’. Om die reden maakt ze onderdeel uit van Cultuur Kartel. ‘Hopelijk lukt het ons om met Cultuur Kartel een bruisend en divers klimaat te creëren waar alle twintigers zich thuis voelen en elkaar ontmoeten’.

Nathalie houdt zich bezig met de sales en partnerships en werkt achter de schermen hard aan de groei van Cultuur Kartel. Dit doet ze gewapend met haar Gucci-bril, want die staat in elke weersomstandigheid op haar neus. Snel een rondje door de stad zit er met deze meid niet in: ze kent namelijk iedereen (en hun moeder, kapper, buurman, neef en ex). Ach ja, wij wachten wel ;).

Kirsten Koning

Dit is Kirsten, 26 jaar, en ze draait haar hand niet om voor een beetje paardenstront. Kirsten is namelijk opgegroeid in de Schermer tussen de paarden en de schapen en mest nog steeds regelmatig een stal uit.

Dit is Kirsten, 26 jaar, en ze draait haar hand niet om voor een beetje paardenstront. Kirsten is namelijk opgegroeid in de Schermer tussen de paarden en de schapen en mest nog steeds regelmatig een stal uit. Inmiddels woont ze al een aantal jaar in Alkmaar, maar laten we wel wezen: je haalt het dorp nooit helemaal uit het meisje.

Waar sommigen van ons, ik noem geen namen, de fantasie regelmatig de vrije loop laten gaan, blijft Kirsten praktisch. ‘Leuk zo’n discobal van 8 bij 8, maar wie gaat dat ophangen?’ of ‘Hoeveel toiletten zijn er?!’ zijn geen onbekende uitspraken voor onze boerendochter. Ook al is het soms even doorzetten met zo’n groep creatieven om je heen; Kirsten bijt zich graag vast in een puzzel hier en daar.

Binnen Cultuur Kartel houdt Kirsten zich bezig met de productie van onze evenementen. Maar in haar vrije tijd rent ze graag zelf als een ongeleid projectiel rond op een festival en weet ze vaak van enthousiasme niet meer waar ze het moet zoeken. ALLES is namelijk leuk, volgens Kirsten.

Maar zelfs op Kirsten zit een stop. Zo brengt ze regelmatig een zaterdagavond door met haar planten. Beetje tegen ze praten en de boel verpotten. Ach, ook Kirsten gunnen we haar eigenaardigheden 😉 .